Jag var tretton år och hemligt förälskad i grann­tjejen Lillemor. Vårt umgänge gick mest ut på att tjäna litet fickpengar genom att vika små marmeladkartonger på ackord i byns syltfabrik. Det var så spännande att få vara ensam med söta Lillemor under några timmar på fabriksgolvet. Under ett av våra arbetspass en söndagseftermiddag tog vi en paus. Lillemor tog fram en flaska med Champis-läsk som hon halsade. Så ville hon också bjuda mig. Jag blev lätt skräckslagen när hon räckte över läskflaskan som hon just vidrört med sina läppar. Det var mitt eldprov; skulle jag med min bacillskräck våga låta mina läppar omsluta flaskan som just Lillemor haft i sin mun? Lilla ängsliga jag? Nu eller aldrig, tänkte jag. Jag tog mod till mig och vågade dricka från Lillemors flaska, och blev lite friare. En gräns sprängdes.

  Vi var tre grabbar i vårt lilla gäng; Hans, Anders och jag. Under några intensiva sommarmånader var också Lillemor med i vårt gäng. Tillsammans rodde vi ut med en gammal eka på Mälaren till vad vi kallade Hemliga ön; en risig liten holme övervuxen med vass och alträd. Det var vår hemliga tillflykt. Där i den steniga strandkanten badade vi en gång nakna med Lillemor i skydd av grönskan. Det var hon som tog av sig kläderna först och vi grabbar gjorde som hon, utan kommentarer. Lillemor var fullt utvecklad med vackra bröst. Det var så otroligt laddat, men ingen sa något, och Lillemor låtsades oberörd. Vi grabbar var förstås sprängfyllt upphetsade, men utan erektion, och försökte uppföra oss ”normalt”. Sedan, i solnedgången, rodde vi hem till byn under tystnad.

  Senare samma höst jobbade Lillemor extra som barnflicka i en villa. Som ersättning fick hon bo gratis i gillestugan på villans bottenvåning. Jag brukade besöka henne på kvällarna. Det var alltid samma ritual. Jag smög mig ljudlöst fram till gillestugans lilla fönster och tittade in. Där satt Lillemor naken i sängen och läste. Hon hade lakanet upp till midjan och brösten fria för mig att titta på med vidöppna ögon. Där kunde jag stå i flera minuter i andlös spänning. Till slut knackade jag lätt på fönsterrutan. Lillemor tittade lugnt upp, virade omsorgsfullt lakanet kring sin kropp och klev ur sängen för att släppa in mig. Hon hade lärt sig av Brigitte Bardot i filmen ”Och Gud skapade kvinnan” som hon just sett på bio. Jag fick sitta på hennes sängkant. Vi pratade, men jag kommer inte ihåg ett enda ord eftersom jag var så yr i huvudet av minnet av hennes bröst. Jag visste ju också att hon var naken under lakanet.

  Tyvärr fick jag aldrig kyssa Lillemor. Eller var jag inte tillräckligt djärv? Kanske marken gungade tillräckligt ändå? Jag vågade inte ens fråga. Jag borde kysst henne utan att fråga. Hon påstod att hon just då hade ett förhållande med byns folkskollärare Gustav. Hon berättade också att hennes mål var Hollywood, och riktiga killar som Cary Grant. Vi småpojkar var för obetydliga. Sedan gifte hon sig med den lokala skrothandlarens son.

  Besök genast lennartwretlind.com!

Lennart Wretlind

INGA KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR